Fotovakschool

Workshop Fotograferen in de Donge Centrale
 
Wanneer?
Zaterdag 4 april 10.00 - 15.00 uur
Waar?

Centraleweg 16, 4931 NB
Geertruidenberg

Voor wie?
25 personen
Kosten?
Geen, echter bij te late afzegging of niet komen opdagen (25 euro)
Catering?
Koffie/thee en lunch zelf meenemen.

Toilettten wel aanwezig in kantoorgebouw!
Neem je mobiel mee, er zijn plekken die geluiddicht zijn. Waar niemand je kan horen. Je krijgt een nummer die ochtend waarop je kunt bellen mocht je verdwaald zijn
Let op
Er is geen enkele stroomvoorziening aanwezig, dus zorg voor genoeg batterijen, accu’s e.d./div>
Materiaal?
Geen
Meenemen laptops nodig?
Nee
Opgeven?
 
Aanmelden via deze aanmeldlink, die je ook later moet gebruiken als afmeldlink:
 
Meer informatie:
 
Programma:
Ontvangst om 10.00 uur door Jan van Dalen van BOEI (en Fotolumni)
Hij zal al het een en ander vertellen over het gebouw en over BOEI waar hij werkzaam is.
Daarna kun je op pad gaan om vrij te fotograferen.
Wij adviseren om met groepjes van 2 personen op pad te gaan omdat dit een ontzettend groot gebouw is. Je krijgt een telefoonnummer wat je kunt bellen als je verdwaald bent op de ochtend bij de ontvangst.

Geschiedenis van de Dongecentrale
De opening van de Dongecentrale bracht in 1919 de eerste particuliere elektriciteitscentrale naar Noord-Brabant. De bouw van de centrale was een initiatief van de Provinciale Noord-Brabantse Electriciteits Maatschappij (PNEM), dat later opging in Essent.
Bij de opening had de centrale een vermogen van 18,5 megawatt. Dit werd opgevoerd tot maar liefst 121 megawatt, toen de Dongencentrale energie ging opwekken als STEG-centrale (stoom- en gascentrale).
In de loop der jaren is het grootste deel van de elektriciteitsproductie overgenomen door de vlakbij gelegen Amercentrale. De oorspronkelijke centrale werd al in de jaren 90 van de vorige eeuw gesloopt en in 2011 stopte de productie van elektriciteit definitief in de Dongencentrale. Het filtergebouw en het hoofdgebouw hebben inmiddels de status van rijksmonument.
Herbestemming tot industriële werkruimte
In 2012 heeft BOEi de Dongecentrale in Geertruidenberg in beheer genomen. De provincie Noord-Brabant is daarbij voor 50% mede-eigenaar geworden. Samen werken de partijen aan herbestemming van de centrale.
Uitgangspunt van BOEi en de provincie hierbij is om de Dongecentrale een bestemming te geven die zorgt voor een duurzame toekomst van het gebouw.

Kantoorgebouw
Het kantoorgebouw uit 1951 wordt op dit moment herbestemd en is in oktober 2019 klaar. Het vierkante gebouw met vijf verdiepingen is ontworpen in de traditionalistische Wederopbouwarchitectuur en heeft siermetselwerk en vierruitsvensters met stalen kozijnen. Er is een kleuronderzoek uitgevoerd om inzicht te krijgen in de wijze waarop het interieur van het kantoorgebouw in de jaren 50 was afgewerkt. Gebaseerd hierop zijn de oude kleuren hersteld bij de herbestemming. Ook zijn de lambrisering en de houten vloer teruggebracht naar de oorsponkelijke staat en is de vide weer opengemaakt en de nu weer goed zichtbare glasconstructie hersteld.

Kleding
Redelijk warm aankleden afhankelijk van het weer buiten.
Auto’s kunnen voor het gebouw geparkeerd worden.
Goed schoeisel in verband met stalen trappen en evt gladde vloeren.

Apparatuur:
Camera en lenzen,
Evt flitsers i.v.m. weinig licht
Statief met evt. draad ontspanner i.v.m. weinig licht.
In de onmiddellijke omgeving zijn ook geen voorzieningen dus als er mensen zijn die een grote koffie kan hebben met koffie , dan zou dit welkom zijn.
Zorg voor genoeg drinken en eten.